Question

The harmonic mean (HM) is defined as the number of values divided by the sum of the reciprocals of each value. The formula is
For example, the harmonic mean of 1, 4, 5, and 2 is
This mean is useful for finding the average speed. Suppose a person drove 100 miles at 40 miles per hour and returned driving 50 miles per hour. The average miles per hour is not 45 miles per hour, which is found by adding 40 and 50 and dividing by 2. The average is found as shown.
Since
Time = distance = rate
then
Time1 =100 / 40 = 2.5 hours to make the trip
Time2 =100/50 = 2 hours to return
Hence, the total time is 4.5 hours, and the total miles
driven are 200. Now, the average speed is
Rate = distance / time =200 / 4.5 = 44.44miles per hour
This value can also be found by using the harmonic mean formula
HM = 2 /1/40 + 1 / 50 = 44.44
Using the harmonic mean, find each of these.
a. A salesperson drives 300 miles round trip at 30 miles per hour going to Chicago and 45 miles per hour returning home. Find the average miles per hour. 36 mph
b. A bus driver drives the 50 miles to West Chester at 40 miles per hour and returns driving 25 miles per hour. Find the average miles per hour. 30.77 mph
c. A carpenter buys $500 worth of nails at $50 per pound and $500 worth of nails at $10 per pound. Find the average cost of 1 pound of nails. $16.67


$1.99
Sales0
Views51
Comments0
  • CreatedSeptember 04, 2015
  • Files Included
Post your question
5000